Zijn mindfulness en meditatie goed voor iedereen?

Schrijfster

Eefje Verschuren

Mijn passie is yoga & meditatie en daar schrijf ik dan ook graag persoonlijke blogs op voor deze website.

recent

Hoe je je gelukkiger gaat voelen in je relatie

In het begin van een relatie ben je natuurlijk tot over je oren verliefd en bevind je je in de zevende hemel. Na een...

Gemakkelijk gezond blijven met green juice?

Green juice -je hebt er vast wel eens van gehoord- heeft inmiddels naam gemaakt en wordt tegenwoordig alom bestempeld als superfood. Maar waarom eigenlijk?...

Grenzen aangeven: hoe doe je dat?

Vaker dan ons lief is laten we onze grenzen overschrijden, zowel door anderen als door onszelf. Het resultaat: spanning, wrijving en verslechterde relaties. Hoogste...

Mindfulness, bewust omgaan met je angsten en gevoelens

Angst is een hardnekkig iets. Eenmaal we met angst te maken krijgen, raak je het nog moeilijk kwijt. Het jammere aan angst, maar tegelijk...

Voordelen van meditatie en mindfulness

Over meditatie en mindfulness is al veel geschreven en gezegd. Er zijn dan ook heel wat voordelen aan verbonden. Wij zetten de...

Toen mensen vele jaren geleden begonnen met mediteren, waren er anderen die er sceptisch tegenover stonden. Gelukkig ligt die tijd achter de rug en zijn er steeds meer mensen die aan meditatie doen. Overal verschijnen er artikels en discussies over mindfulness en meditatie, zowel op zakelijk als op privé gebied. Er bestaan zelfs apps waarmee je deze technieken kan uitvoeren. Mindfulness en meditatie worden beiden gebruikt in bedrijven, voor privé doeleinden, in de medische sector en ook in het onderwijs.

Technieken bij meditatie en mindfulness

Mindfulness wordt wel eens snel als een wondermiddel gezien, maar is dit ook zo? Sommigen beweren dat alles te genezen valt met technieken zoals meditatie. Denk bijvoorbeeld aan pijnbestrijding via mindfulness, omgaan met bepaalde stoornissen, stress en nog andere situaties. Er zijn technieken rond mindfulness en meditatie die gebruikt worden om psychotherapie te ondersteunen, zoals een verslaving of een trauma. Volgens sommigen kan je er ook je zelfvertrouwen mee vergroten.

Tegenstrijdige beweringen

In de media verschijnen wel eens negatieve berichten over mindfulness, zoals: het is geen wondermiddel, wees op je hoede voor meditatie, mensen worden niet gelukkiger van mindfulness, enzovoort. Bij het lezen van dergelijke krantenkoppen beginnen mensen wel eens te twijfelen. Echter is mindfulness en meditatie voor iedereen anders. Voor sommigen werkt meditatie ontspannend, terwijl anderen er geïrriteerd door geraken, of er stress van krijgen. Er zijn mensen die er inderdaad meer zelfvertrouwen door krijgen, maar anderzijds zijn er ook personen die zich meer bewust worden van hun fouten, waardoor dit hun zelfvertrouwen niet helemaal ten goede komt. Het is dus mogelijk dat meditatie en mindfulness je meer bewust maken van hetgeen er gebeurt in je onderbewustzijn.

Een duidelijke definitie van meditatie en mindfulness

Het is goed om een duidelijke definitie te kennen van meditatie en mindfulness. Op die manier kan je de effectiviteit en de functie ervan beoordelen. Ook kunnen er op die manier misvattingen begrepen worden en eventuele valkuilen worden vermeden.

Meditatie doe je door je aandacht op een specifiek kernpunt te richten gedurende een bepaalde tijd. Je geest wordt getraind om je aandacht op iets te richten. Deze aandacht kan bijvoorbeeld geplaatst worden op gevoelens, gedachten, of zelfs een kaars of een ander object. Mindfulness betekent dan weer dat je in het huidige ogenblik oplet, zonder een oordeel te vellen. Je merkt dus op wat er gebeurt, maar je geeft geen beoordeling of het goed is, of slecht. Als je een houding aanneemt die geen oordeel velt, ga je de dingen duidelijker zien. Wanneer je dit niet doet, zal je reageren vanuit bepaalde vooroordelen. Dit geeft als gevolg dat het inzicht vertekend wordt. Even diep ademhalen en aandacht schenken aan problemen, relaties, kansen, goede dingen, slechte dingen, enzovoort, gaat ons leren om beter om te gaan met het leven. Deze manier van leven is veel beter dan een ingesteldheid hebben om altijd meer te willen, beter te willen zijn, meer in ons bezit willen hebben en meer willen doen. Om deze techniek goed onder de knie te krijgen, moet je af en toe je gedachten focussen en oefenen in de techniek van mindfulness en meditatie.

related posts

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram