Mindfulness kan stress verminderen

Schrijfster

Eefje Verschuren

Mijn passie is yoga & meditatie en daar schrijf ik dan ook graag persoonlijke blogs op voor deze website.

recent

Hoe je je gelukkiger gaat voelen in je relatie

In het begin van een relatie ben je natuurlijk tot over je oren verliefd en bevind je je in de zevende hemel. Na een...

Gemakkelijk gezond blijven met green juice?

Green juice -je hebt er vast wel eens van gehoord- heeft inmiddels naam gemaakt en wordt tegenwoordig alom bestempeld als superfood. Maar waarom eigenlijk?...

Grenzen aangeven: hoe doe je dat?

Vaker dan ons lief is laten we onze grenzen overschrijden, zowel door anderen als door onszelf. Het resultaat: spanning, wrijving en verslechterde relaties. Hoogste...

Mindfulness, bewust omgaan met je angsten en gevoelens

Angst is een hardnekkig iets. Eenmaal we met angst te maken krijgen, raak je het nog moeilijk kwijt. Het jammere aan angst, maar tegelijk...

Voordelen van meditatie en mindfulness

Over meditatie en mindfulness is al veel geschreven en gezegd. Er zijn dan ook heel wat voordelen aan verbonden. Wij zetten de...

Iedereen heeft tegenwoordig wel een internetverbinding, een smartphone en nog veel meer moderne technologie in huis. We leven in een geïndustrialiseerde wereld waarin veel mensen stress hebben. Dit komt onder andere door de werkdruk waaronder we moeten presteren. In moderne tijden is stress dan ook onvermijdelijk.

Stress kan bij iedereen anders zijn

Stress heeft jaren geleden zijn weg gevonden bij heel wat mensen. Tieners gebruiken de term onder andere bij examens. Volwassenen gebruiken deze vooral wanneer ze onder druk staan, of als ze in tijdsnood zijn. Hoe je lichaam stress interpreteert, is anders van persoon tot persoon. Ook al is stress bij iedereen anders, stress is iets dat echt is en waardoor onze (mentale) gezondheid achteruit gaat. Het is niet gemakkelijk om stress te behandelen, maar mindfulness is een manier om met stress om te gaan.

Mindfulness voor het verkrijgen van een kalme toestand

Mindfulness betekent dat je op een bepaalde manier aan iets aandacht gaat schenken, in het nu en met een doel, zonder te oordelen. Het helpt je om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van je leven. Mindfulness betekent dat je aandachtig bent voor je eigen lichaam en dat je accepteert wat er in je omgaat. Dit leidt tot zelfbewustzijn. Je krijgt duidelijke perspectieven omtrent de manier waarop je reageert, waardoor je meer open staat om op een betere manier te reageren in de toekomst. Je zal meer flexibiliteit kennen en meer kunnen tolereren.

Mindfulness beoefenen

Mindfulness helpt je om stress te verminderen doordat je jezelf naar een kalme toestand verandert. Het is ook mogelijk dat je onderbewustzijn kleine spanningen ervaart, terwijl jij jezelf hier niet bewust van bent. Deze kleine spanningen kunnen zich opstapelen, waardoor ze onder het oppervlak schuilen en ze kunnen omslaan naar stress wanneer je dit het minste verwacht. Op die manier kan stress verraderlijk zijn. Als stress niet behandeld wordt, zal dit je leven alleen maar meer stressvol maken. Daarbij kan mindfulness je helpen om je dagelijks leven beheersen en om stress zoveel mogelijk te reduceren. Je hersenen worden getraind om het bewustzijn sterker te maken. Via mindfulness kan je jouw gedachten op een rijtje zetten.

Je gedachten op een rijtje zetten

Via mindfulness kan je controleren wat er allemaal in je gedachten gebeurt. Op dat ogenblik neem je de tijd om je emotionele welzijn onder controle te brengen. Ook als je te maken kreeg met een emotionele crisis, kan mindfulness je hierbij helpen. Zelfs wanneer een bepaald scenario lang geleden in je verleden gebeurde, kan je dit nog steeds verwerken via mindfulness. Sommige mensen beleven bepaalde gebeurtenissen steeds opnieuw. Het gebeurt nu niet meer, maar het mentale scenario herhaalt zich steeds opnieuw in je gedachten. Dergelijke onopgeloste emoties kunnen nog steeds stress veroorzaken.

Stilte en meditatie

Mindfulness kan je bij bovenstaande problemen helpen door middel van stilte en meditatie. Op die manier kan je contact maken met je gevoelens en alles in stilte verwerken via een diepe meditatieve staat. Via meditatie kan je je losmaken van negatieve en stressvolle gedachten.

related posts

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram