Grenzen aangeven: hoe doe je dat?

Schrijfster

Eefje Verschuren

Mijn passie is yoga & meditatie en daar schrijf ik dan ook graag persoonlijke blogs op voor deze website.

recent

Hoe je je gelukkiger gaat voelen in je relatie

In het begin van een relatie ben je natuurlijk tot over je oren verliefd en bevind je je in de zevende hemel. Na een...

Gemakkelijk gezond blijven met green juice?

Green juice -je hebt er vast wel eens van gehoord- heeft inmiddels naam gemaakt en wordt tegenwoordig alom bestempeld als superfood. Maar waarom eigenlijk?...

Grenzen aangeven: hoe doe je dat?

Vaker dan ons lief is laten we onze grenzen overschrijden, zowel door anderen als door onszelf. Het resultaat: spanning, wrijving en verslechterde relaties. Hoogste...

Mindfulness, bewust omgaan met je angsten en gevoelens

Angst is een hardnekkig iets. Eenmaal we met angst te maken krijgen, raak je het nog moeilijk kwijt. Het jammere aan angst, maar tegelijk...

Voordelen van meditatie en mindfulness

Over meditatie en mindfulness is al veel geschreven en gezegd. Er zijn dan ook heel wat voordelen aan verbonden. Wij zetten de...

Vaker dan ons lief is laten we onze grenzen overschrijden, zowel door anderen als door onszelf. Het resultaat: spanning, wrijving en verslechterde relaties. Hoogste tijd dus om op je strepen te gaan staan. Maar, hoe doe je dat eigenlijk? Assertiviteits- en timemanagementcoach Björn Deusings deelt zijn tips!

 1. Definieer je grenzen

Het kennen van je eigen grenzen is noodzakelijk om voor jezelf op te kunnen komen en je assertief op te stellen. Je zal daarom je eigen grenzen moeten verkennen. Voor jezelf en om anderen erop te kunnen wijzen. Het aanvullen van de volgende zinnen kan je daarbij helpen.

 • “Anderen mogen niet…”
 • “Ik heb het recht om te vragen om…”
 • “Om mijn energie te beschermen, is het geoorloofd om…”

Denk goed over deze zinnen na, beantwoord ze en onthoud ze nauwkeurig. Het helpt je om voortaan te herkennen wanneer een ander, of jijzelf, ze overschrijdt.

 1. Herken het ‘grensmoment’

Nu jij je grenzen kent, zul je ook moeten leren om ze te bewaken. Oftewel: herken je grensmoment. Dit doe je door nauwgezet op je emoties te letten. Ga af op je onderbuikgevoel – die kriebel in je buik spreekt boekdelen. Zorg dat je je bewust wordt van de signalen, ze helpen je grensoverschrijdend gedrag te herkennen.

 1. Geef (op tijd) je grens aan

Ongeacht hoe sterk je in je schoenen staat, altijd zullen zich situaties voordoen waarin jouw grenzen (bijna) worden overschreden. Het is aan jou om op zo’n moment op je strepen te gaan staan. Dat wil je vooral tactisch doen; door de juiste feedbacktechnieken te gebruiken. Houd daarom voor jezelf de volgende regels aan als je je grenzen aan wilt geven.

 • Spreek vanuit de ik-vorm;
 • Houd je feedback dichtbij jezelf;
 • Houd rekening met de gevoelens van de ander;
 • Voorkom dat emotie de overhand krijgt.
 1. Blijf jezelf ontwikkelen

Om te blijven groeien in het aangeven van je grenzen, is veelvuldig oefenen essentieel. Dat kan natuurlijk in alledaagse situaties, maar ook tijdens een training feedback geven. In een veilige omgeving leer je over zelfrespect, grenzen aangeven en confrontaties aangaan.

related posts

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram