test

Voordelen van meditatie en mindfulness

Schrijfster

Eefje Verschuren

Mijn passie is yoga & meditatie en daar schrijf ik dan ook graag persoonlijke blogs op voor deze website.

recent

De basis voor een verkwikkende yogales: Ontdek de essentiële elementen

Ademhalingstechnieken voor ontspanning en focus Een essentieel onderdeel van elke yogales is het bewust beheersen van de ademhaling. Door gebruik te maken van verschillende ademhalingstechnieken...

Ga voor een outdoor vakantie op de camping!

Willen jullie dit jaar eens iets anders doen in de zomervakantie? Een outdoor vakantie is niet alleen ontzettend leuk, maar ook erg sportief! Er...

Fysiotherapie bij Hielspoorklachten

Wat is hielspoor? Fysiotherapie voor hielspoor behandeling in Hilversum kan de manier zijn om hielspoor klachten te verhelpen. Hielspoor is een veelvoorkomende klacht, meer dan...

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een tandartsverzekering?

Een sterk gebit draagt bij aan een goede gezondheid. Professionele tandzorg is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je gebit altijd in...

Waar moet ik op letten bij het kopen van een Yogamat?

Leer hoe je de ideale mat kunt kopen om thuis yoga te beoefenen Thuis oefeningen doen is al een realiteit. Degenen die de modaliteit al...

Over meditatie en mindfulness is al veel geschreven en gezegd. Er zijn dan ook heel wat voordelen aan verbonden. Wij zetten de belangrijkste voordelen in dit artikel voor jou op een rijtje.

Een gestructureerde time-out

Meditatie kan gezien worden als een gestructureerde time-out van activiteiten die zich rondom jou afspelen. Als je alles kan stopzetten wat zich rondom jou afspeelt, kan je je focussen op je innerlijke. Op die manier kan je lichaam rusten en herstellen. Sommigen zien het als niets doen, maar het is een proces van je geest en je gedachten die getraind worden. Je moet je gedachten kunnen loslaten, zodat je lichaam kan herstellen. Eigenlijk is mediatie een actieve training van je gedachten en je geest. Je doet een stap terug uit je hectische leven, je komt op een bewuste manier tot rust en je kan observeren wat er in je lichaam gebeurt.

Meditatie oefenen

Als je op een consequente manier mediteert gedurende een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 10 à 20 minuten, kan je geest kalmeren, kunnen je gedachten tot rust komen, kunnen je emoties kalmeren en kan je lichaam zich ontspannen. Je laat negatieve dingen los, waardoor je je ontlast voelt. Ook kan je opgebouwde stress loslaten. Wanneer je dit doet, maakt je lichaam energie vrij. Met deze energie kan je jouw gedachten en je lichaam herstellen en genezen.

Jezelf voelen

Wanneer je meditatie goed onder de knie hebt, zal je jezelf beter beginnen te voelen. Je zal je realiseren wie je werkelijk bent en je kan je emoties beter beheersen. Je kan je gevoelens, je gedachten en je ervaringen aanduiden, maar je wordt er niet door geleefd doordat je ze kan loslaten. Het kan een positieve verandering voor je leven zijn.

Vaardigheden ontwikkelen

Een ander voordeel van meditatie is dat je bepaalde vaardigheden leert ontwikkelen. In deze vaardigheden kan je herkennen waarop je gedachten en je geest gefocust zijn. Je leert loslaten wat je niet leuk vindt en je focust je op datgene wat voor jou belangrijk is. Deze manier van leven bevat onschatbare vaardigheden bij alles wat je doet, wat je overwint of wat je bereikt. Eigenlijk zijn het niet gewoon vaardigheden, maar het zijn fundamentele vaardigheden om een goed leven te leiden. Laat je niet ontmoedigen om het te leren, want zowel op jonge als op oudere leeftijd kan je het onder de knie krijgen via een paar eenvoudige instructies, via bepaalde inzichten over hoe het werkt en uiteraard ook door het te oefenen.

Wanneer mediteer je het beste?

Misschien stel je jezelf de vraag wanneer je het beste mediteert. Sommige mensen mediteren het liefste ’s ochtends, omdat ze dan vrij zijn van problemen en angstige gevoelens. Als je dit ook ervaart, kan je ook het beste ’s ochtends mediteren. Dan voel je je meer ontspannen en geconcentreerd tijdens de dag. Anderen mediteren liever ’s avonds, omdat ze dan rustiger kunnen slapen. Het is belangrijk om een referentiepunt te hebben waarnaar je kan terugkeren als je stress of irritaties hebt. Met meditatie kan je negativiteit loslaten, waardoor je beter kan functioneren.

Mindfulness en meditatie zijn bijzonder belangrijk

Door ons drukke werkleven wordt er zeer veel van onze energie, tijd en aandacht gevraagd. Hierdoor kunnen we een beklemmend gevoel krijgen dat we altijd productief moeten zijn. We kunnen ons verplicht voelen om direct te reageren op een bericht, op sociale media of op andere berichten. Zelfs entertainment kan gezien worden als een verplichting. Meditatie en mindfulness zijn dus zeer belangrijk om alles los te laten.

related posts

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram