Bewuster zijn via mindfulness

Schrijfster

Eefje Verschuren

Mijn passie is yoga & meditatie en daar schrijf ik dan ook graag persoonlijke blogs op voor deze website.

recent

Hoe je je gelukkiger gaat voelen in je relatie

In het begin van een relatie ben je natuurlijk tot over je oren verliefd en bevind je je in de zevende hemel. Na een...

Gemakkelijk gezond blijven met green juice?

Green juice -je hebt er vast wel eens van gehoord- heeft inmiddels naam gemaakt en wordt tegenwoordig alom bestempeld als superfood. Maar waarom eigenlijk?...

Grenzen aangeven: hoe doe je dat?

Vaker dan ons lief is laten we onze grenzen overschrijden, zowel door anderen als door onszelf. Het resultaat: spanning, wrijving en verslechterde relaties. Hoogste...

Mindfulness, bewust omgaan met je angsten en gevoelens

Angst is een hardnekkig iets. Eenmaal we met angst te maken krijgen, raak je het nog moeilijk kwijt. Het jammere aan angst, maar tegelijk...

Voordelen van meditatie en mindfulness

Over meditatie en mindfulness is al veel geschreven en gezegd. Er zijn dan ook heel wat voordelen aan verbonden. Wij zetten de...

Als je aan mindfulness doet, kan je gaan mediteren. Deze technieken maken je bewuster. Het opzettelijker maken van je bewustzijn kan een positieve invloed voor je hebben, maar ook gevaarlijk zijn. Het gevaar kan zich nestelen via negatieve gedachten of gevoelens die loskomen. Je kan er ook bepaalde overtuigingen of gedragingen mee verkrijgen. Anderzijds kunnen meditatie en mindfulness negatieve zaken losmaken, zoals angst, vooroordelen of vooringenomenheid. Je kan je bewust worden van hetgeen er moet veranderen in een bepaalde situatie of in je eigen persoon.

Elke situatie op een objectieve manier beoordelen

Door het beoefenen van meditatie en mindfulness, ga je een situatie op een objectieve manier beoordelen. Je bekijkt alle kanten van de situatie, waardoor je beslissing beter genomen kan worden. Je kan bepalen wat je niet meer wilt, of wat je juist wel wilt. Hierdoor ga je je energie en je aandacht verleggen naar wat je al dan niet gaat doen. Bij de ervaringen waarvoor je kiest, ga je meer aanwezig en betrokken zijn. Op die manier kan je een leven leiden dat doelgerichter en rijker is.

Opmerkzaamheid is belangrijk

Meditatie is een techniek voor aandachtstraining. Opmerkzaamheid is daarbij zeer belangrijk. Het is de houding die je moet aannemen om meditatie te kunnen beoefenen. Meditatie is dan weer de manier om mindfulness te beoefenen. Als je beiden beoefent, ga je een dieper begrip krijgen van de manier waarop je geest werkt.

Het afdwalen van je gedachten

Als je gaat mediteren, dan kan je je aandacht richten op een bepaald object waarop je je focus legt. Eens je van start gaat, kunnen je gedachten afdwalen naar bepaalde gebeurtenissen, zoals: een ruzie, een herinnering uit je jeugd, een presentatie op je werk die nog moet komen, enzovoort. Via mindfulness ga je herkennen wanneer je gedachten afdwalen. Vervolgens ga je dit accepteren en ga je je aandacht terugbrengen naar het object waarop je je focus had gelegd.

Verschillende gevoelens en gedachten

Als je gaat mediteren, zal je te maken krijgen met verschillende gevoelens en gedachten. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Het is mogelijk dat er gevoelens komen bovendrijven die je een beetje bang maken, maar ook kan het zijn dat je je goed gaat voelen bij gevoelens waarmee je te maken krijgt. Via mindfulness kan je deze gevoelens en gedachten laten komen en opnieuw laten gaan. Je krijgt er informatie door, met inzichten die je kunnen bevrijden van bepaalde omstandigheden en wat er in je omgaat.

Negatieve zaken loslaten

Mindfulness en meditatie onthullen dus wat er in je innerlijke ik omgaat. Er worden vooroordelen blootgelegd die tot argumenten kunnen leiden, tot slechte beslissingen en tot een slecht beoordelingsvermogen. Ze werken een licht op bepaalde gewoonten die tot negativiteit of ongewenste resultaten leiden. Ook helpen deze technieken jou om alles op een betere en objectievere manier te beoordelen. Op die manier kan je je beter focussen op dingen die goed voor je zijn en negatieve gewoonten loslaten. Via mindfulness en meditatie kan je de negatieve en de positieve zaken dus beter van elkaar gescheiden houden, met een beter en gelukkiger leven tot gevolg.

related posts

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram