test

Wat zijn stoflongen en hoe voorkom je ze?

Schrijfster

Eefje Verschuren

Mijn passie is yoga & meditatie en daar schrijf ik dan ook graag persoonlijke blogs op voor deze website.

recent

De basis voor een verkwikkende yogales: Ontdek de essentiële elementen

Ademhalingstechnieken voor ontspanning en focus Een essentieel onderdeel van elke yogales is het bewust beheersen van de ademhaling. Door gebruik te maken van verschillende ademhalingstechnieken...

Ga voor een outdoor vakantie op de camping!

Willen jullie dit jaar eens iets anders doen in de zomervakantie? Een outdoor vakantie is niet alleen ontzettend leuk, maar ook erg sportief! Er...

Fysiotherapie bij Hielspoorklachten

Wat is hielspoor? Fysiotherapie voor hielspoor behandeling in Hilversum kan de manier zijn om hielspoor klachten te verhelpen. Hielspoor is een veelvoorkomende klacht, meer dan...

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een tandartsverzekering?

Een sterk gebit draagt bij aan een goede gezondheid. Professionele tandzorg is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je gebit altijd in...

Waar moet ik op letten bij het kopen van een Yogamat?

Leer hoe je de ideale mat kunt kopen om thuis yoga te beoefenen Thuis oefeningen doen is al een realiteit. Degenen die de modaliteit al...

We leven graag gezond. We zorgen voor een goede nachtrust, dat we gezonde maaltijden eten en dat we genoeg bewegen. Een goede gezondheid geeft innerlijke rust en met een goede nachtrust en beweging kun je aandoeningen, zoals psychische klachten en stress voorkomen. Maar er zijn ook aandoeningen waar je weinig tot niets tegen kunt doen. Zoals stoflongen. Maar wat zijn stoflongen en nog belangrijker hoe voorkom je dat je stoflongen krijgt? In dit blog vertellen we daar iets  meer over.

Wat zijn stoflongen?

Stoflongen ontstaan door het langdurig inademen van stofdeeltjes. De stofdeeltjes nestelen zich diep in de longen en kunnen ontstekingen in het longweefsel veroorzaken. Stoflongen is dan ook een serieuze en soms ernstige aandoening. Je wilt er dan ook alles aan doen om stoflongen te voorkomen. Nu hoef je echt niet 24 uur per dag met een stofdoek in je handen door het huis heen te rennen, want huismijt (dat in de volksmond stof wordt genoemd) is niet het stof waar wij het over hebben. Stoflongen worden veroorzaakt door stofdeeltjes, zoals kwartsstof, roet, talk, asbest en steenkoolstof.

Risicogroepen

Stoflongen is een typische beroepsziekte en vooral de mensen in de bouw lopen een hoog risico op het krijgen van stoflongen. De meest voorkomende longaandoening is Silicose en dit wordt veroorzaakt door kwartsstof. Kwartsstof zit vaak in gesteente en bij het zagen, slijpen en frezen van gesteende kan kwartsstof vrijkomen. Wanneer dit langdurig wordt ingeademd loop je het risico om stoflongen te krijgen. Daarom is het ook belangrijk om tijdens deze werkzaamheden een goed stofmasker te dragen en om te ventileren als dat mogelijk is.

Het risico dat je thuis loopt

Thuis kun je ook te maken krijgen met schadelijke stofdeeltjes, maar dat wordt meestal veroorzaakt door een nabijgelegen bouwplaats of wanneer je thuis aan het verbouwen bent. Zeker wanneer je voor een langere periode aan het verbouwen bent loop je meer risico op het krijgen van stoflongen. Tenzij je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Zoals het dragen van een goed stofmasker en een goede ventilatie. Het komt er simpelweg op neer dat je de stofdeeltjes geen kans moet geven om zich in jouw longen te laten nestelen. Overigens is kwartsstof de meest voorkomende stof die je in een huishouden kunt tegenkomen.

Welke soorten stoflongen zijn er?

Stoflongen zijn er in verschillende vormen en de meest voorkomende aandoening hebben wij al even genoemd; Silicose. Silicose wordt veroorzaakt door kwartsstof en kwartsstof zit vaak in gesteente. Mensen in de bouw lopen dus een groot risico wanneer ze met gesteente werken. Anthracose is een aandoening die veroorzaakt wordt door roet en steenkoolstof. Dit kom je thuis niet vaak tegen, maar des te meer in mijnen. Mijnwerkers lopen dus ook een verhoogd risico op stoflongen. Evenals schoorsteenvegers. Asbestose is wel een gevaarlijke aandoening die door asbest veroorzaakt wordt. En hier kun je zowel op de bouwplaats als thuis mee te maken krijgen. Als je thuis ontdekt dat er asbest aanwezig is, is het advies om zo snel mogelijk een specialist in te schakelen om de asbest deskundig te laten verwijderen. Het is ook bekend dat asbest een kankerverwekkende stof is. Talcose is eveneens een aandoening en deze aandoening wordt veroorzaakt door talk. 

Wanneer heb je stoflongen?

Hoe kom je erachter dat je stoflongen hebt? De eerste symptomen van stoflongen is kortademigheid bij inspanning, een droge hoest en een terugkerende pijn op de borst. Rugpijn is ook een symptoom dat kan voorkomen. Wanneer er geen diagnose door een arts wordt gesteld kunnen de klachten verergeren. De kortademigheid kan ook in rust optreden, hoesten wordt heviger en je gaat sneller ademhalen. Een indicatie van stoflongen is ook dat er een piep te horen is als je in- en uitademt. Als een diagnose dan nog steeds niet gesteld wordt of als je simpelweg geen dokter bezoekt, kunnen de klachten nog erger worden. De kortademigheid is continu aanwezig en je kunt slijm en zelfs bloed ophoesten. Duizeligheid, maag- en darmklachten en een verhoogde hartslag zijn ook symptomen die bij stoflongen passen. Zelfs hartfalen is geen onbekend gevolg van te lang rondlopen met stoflongen. 

Genezen stoflongen?

Het is een keiharde waarheid, maar stoflongen zijn niet te genezen. Als het kwaad geschied is ben je te laat. Het is dus van belang dat je stoflongen voorkomt. Je hebt je longen immers nog lang nodig om een mooie leeftijd te bereiken. Nu zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden om stoflongen te voorkomen. En nogmaals, stof in de zin van huismijt is niet schadelijk, maar kunnen wel bepaalde symptomen als hierboven beschreven veroorzaken. Daarnaast kun je ook allergieën ontwikkelen. Dus goed stoffen, stofzuigen en vooral goed ventileren zijn cruciaal voor een gezonde leefomgeving.

Stoflongen voorkomen

Nogmaals; Stoflongen voorkomen is belangrijk, want ze zijn niet te genezen. Maar hoe voorkom je dat je stoflongen krijgt? Mensen in de bouw, mijnwerkers en slopers lopen een verhoogd risico en het dragen van beschermende kleding en een stofmasker moet de nodige bescherming bieden. Daarnaast is het belangrijk om het liefst in de buitenlucht te werken of goed te ventileren als je binnen werkt. Wil je echt veiligheid voorop stellen, dan doe je er slim aan aan om te werken met andere materialen dan kwarts, asbest, talk en roet. Maar die keuze heb je niet altijd.

Een ander belangrijk punt dat ook voor huishoudens geldt is ventileren. Ventileren, ventileren, ventileren. Dat is echt het toverwoord en is voor veel redenen goed om te doen. Bijvoorbeeld om de luchtvochtigheid op niveau te krijgen, allergieën te voorkomen, virussen geen kans te geven om je ziek te maken en dus ook om stofdeeltjes geen kans te geven om zich op te hopen. Regelmatig de deuren of de ramen openzetten doet echt meer goed dan kwaad.

Schoonmaken! Misschien een logische oplossing, maar goed schoonmaken is enorm belangrijk om stofdeeltjes geen kans te geven. Zorg voor een goede stofzuiger en ook het juiste gereedschap als je bijvoorbeeld gesteente moet slijpen of frezen. Ben jij geen ster in schoonmaken? Geen probleem, want je kunt ook professionals inschakelen om stofdeeltjes vakkundig te laten verwijderen. Sowieso is dat wel slim om te doen als je bijvoorbeeld klaar bent met een grondige verbouwing. Dan weet je zeker dat je huis vrij is van schadelijke stofdeeltjes.

related posts

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram