mindfulness in therapie, coaching en trainingen

WERKBOEK ONTSPANNING VOOR KINDEREN

Paul van Rijn, 13 november 2011

Het werkboek Ontspanning voor kinderen is geschreven door Lawrence Shapiro, volgens het boek een internationaal befaamd kinder- en jeugdpsycholoog en Robin Sprague, coach en freelance schrijver.
Omdat ik onbekend was met de auteurs ben ik na het lezen van het boek de namen gaan ‘google-en’. Op de naam van Lawrence Shapiro kwam ik eerdere titels van de auteur tegen zoals: ‘It's Time to Start Using Your Words’,’ It’s Time to Sleep in Your Own Bed’,’ It’s Time to Sit Still in Your Own Chair’ en ‘last but not least!: ‘It’s Time to give up Your Pacifier’, wat vrij vertaald zoiets betekent als: het is tijd dat je je fopspeen opgeeft.
Verbluffend vind ik dan hoe mijn eerdere indruk van het boek overeenkomt met de blijkbaar algemene werkwijze en visie van de psycholoog/ auteur, n.l. normatief en niet echt afgestemd op de behoefte van kinderen (resp. ouders/ therapeuten)
Als geheel is het boekje niet eens zo onaardig, het bevat een brede verzameling aan activiteiten/ oefeningen die gericht zijn op het leren ontspannen van kinderen. Psychoeducatie, ademhaling, geleide fantasie, mindfulness, yoga, spel(l)en en creativiteit en humor zijn daarin de belangrijkste ingrediënten. Voor diegenen die redelijk onbekend zijn met deze onderwerpen, zoals naar ik aanneem ‘de gemiddelde ouder’, biedt dit boekje dan ook best een redelijke introductie over wat stress is en hoe je met kinderen samen stress kan leren te verminderen.

image

Wanneer je echter wat scherper gaat kijken en lezen vallen toch wel een aantal zaken negatief op.
Zo komt het normatieve van de schrijver al naar voren bij de inleiding waar we de luie stoel moeten aanschuiven, rustige muziek moeten opzetten, een paar keer diep in de buik moeten ademen en hij dan aangeeft: wedden dat je je nu al beter voelt? Voor mensen die vertrouwd zijn met mindfulness is dat natuurlijk ‘vloeken in de kerk’. Dit normatieve en resultaatgerichte zit als een rode draad in het boek verweven.
Verder is het boek zowel geschreven voor volwassenen als kinderen, maar dit word in het boek onduidelijk aangegeven. Dat kan betekenen dat op een willekeurig moment in het boek, b.v. bij de overgang van blz.32 naar blz. 33, het woord eerst is gericht tot de ouders en dan plotseling weer tot de kinderen en dat is verwarrend.
De schrijvers hebben ook een hoofdstuk over mindfulness in het boek staan. Helaas is het daarin ook niet gelukt de rode draad van het normatieve en resultaatgerichte denken los te laten. Zo staat er bij de uitleg van wat mindfulness is, b.v. : ………. Het is een werktuig dat jou en je kind kan helpen om je aandacht op het huidige moment te leren richten. Wanneer je dat doet, moet je je bezorgdheid over de toekomst of je herinneringen aan het verleden wel loslaten.
Als ik iets begin te leren van de mindfulness is het wel om het normatieve en resultaatgerichte denken los te laten en dit boek doet daar geen recht aan.

image

Samenvattend: ik vind dit een matig boek, het heeft een hoog ‘middle of the road’ niveau en vliegt hier en daar echt uit de bocht, zoals in het hoofdstuk mindfulness. Het lijkt erop alsof dit boek is uitgegeven onder de druk van het moeten publiceren, dan wel financieel moeten scoren en het mist wat mij betreft de werkelijke bezieling, afstemming en diepgang die bij een dergelijk boek hoort. Ik geef het een 6,5.


WERKBOEK Ontspanning voor Kinderen: Lawrence Shapiro & Robin Sprague
ISBN: 978 9079729 34 0 € 19,95 (bolcom)

Paul van Rijn, GZ- en 1e lijnspsycholoog,
IJsselsteinse Praktijk voor Psychotherapie en Eerstelijnspsychologie.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: