mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Symposium Depressie preventie van Medicatie tot Meditatie?

Een stepped care aanpak, samenspel tussen eerstelijn en RIAGG Amersfoort & Omstreken


Vrijdag 17 april 2009
12.00 – 18.00 uur
Martuskerk, Copernicusstraat 18
Amersfoort Zuid
Met dank aan Venu van den Assem die mij wees op dit symposium.
image

Programma


Voorzitter: Marian Kesler, manager Preventie en Generalistische
zorg, RIAGG Amersfoort & Omstreken

11.30

Inloop met koffie

12.00

Welkom, toelichting op het programma

12.10

Depressiepreventie – en behandeling: de stepped care aanpak. Yvonne Visser, 1e geneeskundige RIAGG Amersfoort & Omstreken, belicht de diagnose, preventie en therapiemogelijkheden van het RIAGG Amersfoort & Omstreken, schetst de getrapte opbouw van de zorg en bespreekt actuele samenwerkingsvraagstukken.

12.25


Het gebruik van de 4DKL lijst voor het opsporen en bespreekbaar maken van een depressie door de huisarts. Dr. Berend Terluin, huisarts in Almere en senior adviseur van het EMGO instituut van de VU introduceert op praktische wijze de gebruikswaarde van dit brede diagnose instrument vanuit een kritische visie op het depressievraagstuk.

12.50

Preventie van terugval van depressie door cognitieve therapie of mindfulness training. Dr. Claudi Bockting, Klinisch Psycholoog en hoofddocent RUG gaat in op de overeenkomsten en verschillen tussen Cognitieve Therapie en Mindfulness training. Zij bespreekt de effectiviteit van de interventies en verwijzingscriteria.

13.20 – 14.00

Pauze en een broodje

14.00

Presentatie van de resultaten van onderzoek naar effectiviteit van Mindfulness training bij RIAGG - cliënten met een depressie verleden. Dit onderzoek werd mogelijk gemaakt door Agis en richtte zich op de vraag of mindfulness training (MBCT) leidt tot vermindering van depressieve stemming en verhoging van het welbevinden. Daarnaast is onderzocht hoe de deelnemers de training zelf ervaren hebben. Adriaan Visser en Erik Jansen, onderzoekers MAIA, in samenwerking met Universiteit van Gent.

14.30

Wat maakt mindfulness training zo populair? Edel Maex, psychiater in het ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) belicht uit jarenlange ervaring de aantrekkingskracht van mindfulness. Eenvoudig, maar niet gemakkelijk, wat drijft mensen er dan toe? Zijn er contra-indicaties?

15.00 – 15.25

Discussie tussen sprekers en zaal, met bijdrage van woordvoerder van Agis
.

15.25

Adempauze en thee

15.50

Diverse workshops waarvan u er twee kunt volgen.

18.00 – 18.30

Borrel en napraten

Klik voor het volledige programma op:
http://www.riaggamersfoort.nl/fileadmin/riagg/Actueel/Symposium_mindfulness.pdf

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: