mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Stilzitten als een kikker. Mindfulness voor kinderen en ouders

Jeanette van Groeningen-Kunneman, 21 december 2010

Boekbespreking: Stilzitten als een kikker. Mindfulness voor kinderen en ouders, Eline Snel, Uitgeverij Ten Have (2010).

Het is een zeer duidelijk boekje met cd en veel praktijkvoorbeelden en tips voor ouders over hoe mindfulness te gebruiken samen met hun kind(eren). Er wordt veel gebruik gemaakt van verhalen die kinderen zeker zullen aanspreken. Het uitgangspunt zijn de drie basiskwaliteiten die helpend kunnen zijn: acceptatie, aanwezigheid en begrip.

De volgende hoofdstukjes komen aan bod:
Inleiding 

De mindful ouder

Aandacht begint bij de adem
Het trainen van de aandachtspier

Uit je hoofd in je lijf

Storm op komst

Omgaan met lastige gevoelens

De piekerfabriek

Aardig zijn is leuk

Geduld, vertrouwen en loslaten


image

Een heldere tekstopbouw is de leidraad bij de oefeningen voor kinderen en ouders die voor het eerst met mindfulness in aanraking komen. 

Kinderen zal het boekje aanspreken door het gebruik van herkenbare verhalen zoals stilzitten als een kikker. De kikker zit stil aan de rand van de sloot, ademt en merkt veel op zonder direct te reageren. Vanuit deze basisoefening wordt het boekje verder opgebouwd. Naast de tekst staat steeds een icoontje wanneer er een bijbehorende oefening op de cd staat. Een prettige stem overigens.

Ook staan er wat tekenopdrachtjes in het boek om kijkend op te merken wat er is. Zoals, teken je persoonlijke weerbericht, is er storm op komst? En als er storm op komst is, hoe kom je dan uit deze draaikolk?

Als ontspanningsoefening staat er de spaghetti-test beschreven. Kinderen leren hoe ze stijve en ongekookte spaghettiestengels in hun lijf kunnen veranderen in zachte en soepele, perfecte gekookte pastaslierten. Helemaal slap. Totaal ontspannen. Zeer creatief bedacht door de schrijfster!

Bij de piekerfabriek, een gezinsoefening, wordt geleerd gedachten te observeren zonder erop in te gaan.

Wat ik heel goed vind is dat er geschreven wordt dat ouders ook hun eigen gevoelens horen te erkennen en waar nodig te uiten naar hun kinderen.

image
Mama.....mag ik ook springen als een kikker?

Het laatste hoofdstuk gaat over loslaten. Loslaten, daar gaat het toch niet om bij mindfulness?? Gelukkig wordt er direct uitgelegd dat het gaat over loslaten van het willen veranderen van dingen die we niet kunnen beïnvloeden.
Het gaat om de wijsheid en wetenschap dat altijd alles een keer verandert. Doordat je houding verandert, wordt de situatie soms vanzelf al anders.

Als kinder- en jeugdtherapeut ben ik erg enthousiast over de benadering van mindfulness zoals beschreven wordt in Stilzitten als een kikker. Een enkel misverstand daargelaten wordt de essentie van mindfulness goed verwoord.
Ouders, maar ook hulpverleners die nog niet veel kennis heeft opgedaan met mindfulness kan ik het boekje zeker aanraden.

Jeanette van Groeningen-Kunneman
Kindertherapie Odijk


 


Op 22-12-2010 schreef Dorle Lommatzsch het volgende:

Ook in mijn praktijk beveel ik dit boekje graag aan aan ouders die soms niet weten wat ze met de stressklachten van hun kinderen moeten. Ik vind het boekje een echte aanrader. Praktisch en toegankelijk, ook voor mensen die niet met mindfulness bekend zijn.

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: