mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Sport Mindfulness

Ger schurink, 22 december 2012

SportMindfulness (2012), Edith Rozendaal, € 14,95

Hoe kan zwemster Ranomi Kromowidjojo zo koel blijven tijdens de laatste Olympische Spelen en waarom had judoka Henk Grol het zo zwaar?
Vlak na zijn Olympische optreden in Londen vertelde dat hij hevig aan zichzelf twijfelde: 'Ik heb de eerste partijen alleen tegen mezelf lopen judoën'', zo zei Grol, die in februari 2012 een slijmbeursontsteking opliep en kort voor de Spelen kwam daar nog een teenblessure overheen. 'Mentaal is dat een hele harde klap geweest. En dat kon ik vanochtend even niet van me afzetten. Het is heel moeilijk uit te leggen hoe dat voelt. Het was heel confronterend, en je kunt niet van de judomat vluchten. Ik moet 'vrij' komen.' (Trouw, 2 augustus 2012).

Dat ‘vrij’ komen is een van de vaardigheden die een sporter kan leren tijdens een mindfulnesstraining voor sporters. Edith Rozendaal is sportpsycholoog en heeft Sport Mindfulness geschreven. Het is een zeer praktisch boek waarin ze in heldere taal stapsgewijs uitlegt hoe sporters met mindfulness kunnen leren hun mentale en emotionele vaardigheden te verbeteren.

image

In het boek volgen we David, Maartje, Kim en Aziz. Alle vier zijn het gezonde prestatiegerichte sporters, die het in hun sport goed doen, maar die om verschillende redenen met stressvolle situaties moeten dealen. Blessures, conflicten, verliezen, twijfels, iedere topsporter weet dat je er op enig moment tijdens je carrière mee te maken krijgt. Bepalend voor succes is echter hoe je omgaat met deze tegenslagen.

Edith Rozendaal beschrijft in negen hoofdstukken, met concrete voorbeelden uit de begeleiding van David, Maartje, Kim en Aziz, precies hoe dat gaat. Als lezer begrijp je het daardoor direct. Geen taaie theorie waar je je doorheen moet worstelen maar gewone duidelijke taal met uitleg, instructies en veel praktische oefeningen. Een sporter kan er zelf mee aan de slag, maar het lijkt me nog beter om de aanpak uit het boek te gebruiken onder begeleiding van een sportpsycholoog die in de toepassing van mindfulness geschoold is.

In het boek komen o.a. aan bod: de rol van concentratie, wat mindfulness is, verschillende korte mindfulnessoefeningen, hoe men op een overzichtelijke manier de negatieve gedachten en emotionele lichamelijke reacties in kaart kan brengen en op een realistische evenwichtige manier kan reageren.

Lijkt me een goed idee om in de winterstop met Sport Mindfulness aan de slag te gaan als je sportprestaties belemmerd worden door mentale of emotionele problemen.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: