mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Misverstanden rond mindfulness 1

Ger Schurink, 11 april 2009

Op woensdag 8 april 2009 schreef Frits Abrahams een vermakelijke column over Mindfulness in de NRC.
Vooral de 'uitsmijter' is mooi: "Dat is misschien het enige verkeerde aan Mindfulness: de naam. De geest moet leeg, dus waarom heet het niet Mindlessness?"

Frits Abrahams schreef zijn column naar aanleiding van het NCRV-tv-programma Schepper & Co van zondag 30-03-2009. Onder leiding van presentatrice Jacobine Geel werd ‘het belang van mindfulness’ door een panel besproken.

Je kunt de uitzending alsnog bekijken op: Schepper & Co: Het belang van mindfulness.

image

Frits Abrahams trekt in zijn column een aantal conclusies over mindfulness die de misverstanden rond mindfulness mooi weergeven. Dat kan ook haast niet anders omdat de deskundige in het programma, Noud de Haas, maar weinig gelegenheid heeft om wat uit te leggen over mindfulness. Bovendien heeft het programma Schepper & Co een bepaald sfeertje, net als andere programma's rond de Schepper, dat snel gelach of cynische opmerkingen kan oproepen. Zoals de uitspraak van een panellid in de betreffende uitzending: "Ik kreeg heel erg het gevoel van dankbaarheid" en "Ik ben dankbaar dat ik hier ben en zo naar dit verdriet en de pijn mag kijken."
Waar zou trouwens mindfulness volgens de programmamakers onder vallen: onder de Schepper of onder de Co ?

Wat mindfulness is wordt door Abrahams in zijn column met humor wat absurd gemaakt:

"Want ik was weer met die verdomde, overbodige toekomst bezig, terwijl ik me in het pannekoekloze moment als het ware had moeten invriezen. Mindfulness is immers volgens een van de definities ‘een zachtmoedige relatie aangaan met wat er zich nu aanbiedt."

"Heb je pijn? Ga dan in die pijn ‘zitten’, en je voelt je als in een warm bad. Woon je in Midden-Italië en is je huis ingestort? Neem plaats op het puin en geniet van het moment dat zich aanbiedt."

"Nu kun je je boos maken, maar als je goed naar je mindfulnesstrainer hebt geluisterd, doe je dat niet. Ben je gek. Je raakt niet overstuur, maar tovert je vriendelijkste glimlach tevoorschijn. Dat lukt je omdat je in die trainingen hebt geleerd wat er op zulke momenten precies in je omgaat."

"Er is in de wereld van het zenboeddhisme zelden iets nieuws onder de zon. Die zon komt op en die zon gaat onder en wij kijken ernaar, of zoals Cees Buddingh’ ooit zeer vrij naar het Chinees vertaalde: de oude boer telt langzaam zijn kloten."


Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: