mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Misverstanden rond meditatie 1

Ger Schurink, 6 april 2009

Psychiater Bram Bakker pleit voor voorzichtigheid: "Mensen met een psychose of een angststoornis moeten niet mediteren. En personen met een depressie of burn-out ook niet. Naar onszelf kijken kan confronterend zijn." Volgens hem is meditatie wel geschikt voor een midlife-crisis. Dit staat te lezen in het tijdschrift Kassa, febr. 09, pagina 23.

Schoenmaker blijf bij je leest ofwel Bakker blijf bij je brood en doe geen uitspraken over onderwerpen waarin je eigenlijk niet goed thuis bent.

Hoewel onderzoek naar mindfulness bij psychische klachten nog in de kinderschoenen staat zijn er inmiddels voldoende aanwijzingen om te stellen dat mindfulness(-meditatie) een zinvolle behandelmethode kan zijn bij tal van stoornissen. Voorzichtigheid is prima maar de uitspraak van Bakker "...moeten niet mediteren..." is onjuist.

Chadwick, Newman en Abba (2005) hadden in een pilotstudy van mindfulness bij patiënten met een actuele psychose positieve resultaten op een aantal effectmaten. Opmerkelijk is dat hun patiënten na de training een toename van onaangename gedachten en gevoelens rapporteerden maar dat tegelijkertijd de impact hiervan op hun dagelijks leven aanzienlijk verminderd was.

Er zijn inmiddels tal van publicaties over op mindfulness gebaseerde behandelingen van o.a.:
recidiverende depressies, depressieve stoornis, bipolaire stoornissen, gegeneraliseerde angststoornis dwang, paniekstoornis, sociale fobie, eetstoornissen en pijnklachten.

Zie voor een overzicht:Onderzoek_naar_mindfulness_bij_psychische_stoornissen.pdf

Op 01-10-2009 schreef Rick het volgende:

Ben het niet eens met de heer Bakker. Van redelijk hoge angstaanvallen zijn m.b.v. meditaties (mindfulness) de aanvallen steeds milder en minder tot bijna niet. Je met je zelf confronteren d.m.v. meditatie ga je niet alleen de situatie accepteren maar zelfs omarmen waardoor de 'angst factor' een stuk minder wordt. Heb ook totaal geen medicatie hoeven te gebruiken. Eén ding is zeker, de mindfulnesstherapie is de toekomst voor op een gezonde manier van psychologische klachten af te komen.

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: