mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Mindfulness en vreemdgaan

Susan Haerbroek, 4 september 2011

Als je de berichten in de media volgt lijkt het of mindfulness goed is voor alle kwalen, van autisme tot zweetvoeten.

Het volgende bericht vond ik op: http://www.nu.nl/wetenschap/2433691/vreemdgaan-zit-in-hersenen.html
Uit een onderzoek van sociaal psycholoog Johan Karremans van de Radboud Universiteit blijkt dat een deel van de mannen en vrouwen die vreemdgaan, minder controle hebben over het gebied in de hersenen dat de zelfregulering bepaalt. Wanneer dit gebied minder functioneert, flirten mensen meer en eerder.

Volgens Karremans is het betreffende gebied in de hersenen wel te trainen door meditatie of door te oefenen met 'mindfulness', een bepaalde vorm van bewustzijn. Het maakt bij mannen of vrouwen met weinig zelfregulering niet uit of ze in een goede of slechte relatie zitten.


Om Martin Bril nog maar eens te citeren: Fijne woorden zijn dat toch, al zeggen ze vaak niets, maar dat terzijde. (Bril, 2004, Het ronde land, p.255).
Minder controle hebben over een hersengebied? Hoezo? Zijn er mensen die controle hebben over hersengebieden? Ik ken ze niet. Stel je voor: Dag Tom, hoe was het vandaag op school? Prima mama, ik had veel controle over het hersengebied dat mijn interesse voor rekenen reguleert.
Lijkt me ook onmogelijk om zonder ingrijpende maatregelen (chirurgie?) controle te krijgen over hersengebieden.

image
DSK heeft een ander hersengebied getraind.

Complex gedrag zoals flirten wordt bovendien niet gestuurd door één bepaald hersengebied. Die sturing is een mix van allerlei processen waaraan verschillende hersengebieden deelnemen. En daar weten we nog maar heel weinig van. Bovendien leidt meer flirten niet automatisch tot daadwerkelijk vreemdgaan.

Karremans denkt blijkbaar dat meditatie en mindfulness twee verschillende zaken zijn. Bepaalde meditatie-oefeningen zijn onderdeel van een op mindfulness gebaseerde methode zoals MBSR en MBCT.
Het is ook niet een 'bepaalde vorm van bewustzijn'. Elders op deze weblog staan beschrijvingen van wat mindfulness wel is.

Hoe weet Karremans trouwens dat het gebied waarvan hij veronderstelt dat het het vreemdgaan reguleert inderdaad met meditatie te beïnvloeden is? Of zou het een slag in de lucht zijn net zoals beweren dat mindfulness je controle geeft op die hersengebieden die het zweten van je voeten reguleren?

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: