mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Mindfulness en stressreductie: een werkboek

Susan Haerbroek, 8 Juli 2010

Onlangs verscheen Mindfulness en stressreductie: een werkboek, geschreven door Bob Stahl & Elisha Goldstein (Uitgeverij Nieuwezijds). Het is de Nederlandse vertaling van A Mindfulness-Based Stress Reduction Workbook dat in mei 2010 verscheen. Mindfulness ligt zo goed in de markt dat uitgeverijen er blijkbaar direct handel in zien en de rechten voor een vertaling kopen en niet even de verkoopcijfers afwachten van de oorspronkelijke uitgave.

Het boek is voorzien van een voorwoord van John Kabat-Zinn en een nawoord van Saki Santorelli. Een manier van promotie die we steeds vaker zien bij boeddhistische en mindfulness-boeken: vindt een bekende naam, bij voorkeur de Dalai Lama, en laat die enkele goede woorden schrijven over het boek en het vindt vanzelf zijn weg naar de lezers. Lijkt op de huidige politiek waar het vaak meer gaat over de populariteit van de poppetjes dan de inhoud.

Kabat-Zinn roemt het boek als een superkookboek dat leidt tot maaltijden die potentieel levensreddend en transformerend kunnen zijn. Om Martin Bril nog maar eens te citeren: Fijne woorden zijn dat toch, al zeggen ze vaak niets, maar dat terzijde. (Bril, 2004, Het ronde land, p.255).

image

Is het boek de moeite waard om aan te schaffen en te lezen? Ja, als je nog maar weinig van mindfulness weet en een sympathieke, vlot te lezen introductie zoekt. Nee, als je al bekend bent met mindfulness en bijvoorbeeld al wat gelezen hebt zoals Brantley (2004), Schurink (2009) of Williams (2007).

Eigenlijk staat er iets nieuws of origineels in het boek? Nee. Ik had bij het lezen de zelfde ervaring als recentelijk in de boekhandel toen ik op zoek was naar reisgidsen voor een verre bestemming: steeds weer die zelfde plaatjes en beschrijvingen van de bekende bezienswaardigheden die je moet zien. Het is jammer. De ontwikkeling van mindfulness in de gezondheidszorg schiet niet op als auteurs een min of meer zelfde boodschap in steeds andere woorden blijven herhalen.


Uitgeverij Nieuwezijds schrijft in de binnenflap van het boek dat ze alles in het werk stelt om op milieuvriendelijke en duurzame wijze met natuurlijke bronnen om te gaan. "Bij dit papier is het zeker dat de productie niet tot bosvernietiging heeft geleid." Los van de vraag op dit helemaal klopt, zou ik zeggen dat het nog duurzamer is om niet nog een boek uit te geven dat geen wezenlijke aanwinst is.
De gemiddelde kiosk kan tegenwoordig 20.000 verschillende tijdschriften leveren, werd mij door de eigenaar van de plaatselijk Bruna verteld. Onvoorstelbaar en wat een verspilling als je kijkt naar waar het over gaat! Het is goed om heel kritisch te zijn bij de aanschaf van leesvoer en niet vanuit de automatische piloot te handelen.

image
Duurzaam zuipen

Een suggestie voor uitgevers: vertaal Ronald D. Siegel: The Mindfulness Solution: Everyday Practices for Everyday Problems, Guilford Press, New York, 2009.

Op de website van de uitgever, Nieuwezijds, kun je zelf in het boek 'bladeren'. En bij Amazon geven 37 reviewers een 4.5 als gemiddeld oordeel op een vijfpuntschaal. Di

Literatuur:
Brantley, J. (2004). Angst beheersen met aandacht: een praktische gids voor het beheersen van angst, fobie├źn en paniek. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.
Schurink, G. (2009) Mindfulness. Een praktische training in omgaan met gevoelens en gewoonten. Zaltbommel: Thema.
Williams, J. M. G., Teasdale, J.D., Segal, Z. & Kabat-Zinn, J. (2007). Mindfulness en bevrijding van depressie, Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: