mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Mindfulness en Boeddhistische Psychologie

Ger Schurink, 23 mei 2010

Coen Völker schreef voor het tijdschrift GZPsychologie een artikel Mindfulness en Boeddhistische Psychologie.

In de samenvatting valt te lezen:
Er is momenteel in de derde generatie cognitieve gedragstherapieën veel aandacht voor methodieken die voortkomen uit het boeddhisme. Er wordt echter weinig geschreven over de achtergronden van de boeddhistische psychologie, terwijl de populaire mindfulnesstrainingen hier direct mee verbonden zijn. Vanuit enkele uitgangspunten in deze boeddhistische psychologie worden in dit artikel implicaties voor de psychologische praktijk besproken en zal een algemene vergelijking plaatsvinden met de westerse psychologie waarbij er naar de verschillen en overeenkomsten wordt gekeken. Het volledige artikel: Mindfulness_en_Boeddhistische_Psychologie.pdf
Op http://www.gzpsychologie.com/magazines/default.aspx?cid=6 kun je het overigens ook zelf downloaden.

Wie belangstelling heeft voor de achtergronden van mindfulness in het boeddhisme kan honderden titels van boeken vinden en nog veel meer informatie op het internet. Er is niet zoiets als 'het boeddhisme'. Er is een enorme variëteit aan stromingen waardoor het moeilijk is om een goed overzicht te krijgen en te begrijpen wat de kern is waar het om draait.

image

Een informatief boek is Boeddhisme voor Dummies, van Jonathan Landaw. Net zoals de andere 'Dummies' is het een makkelijk leesbaar boek waarin je ook alleen de hoofdstukken die je interesseren kunt lezen. Kijk op http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/boeddhisme-voor-dummies/1001004001998656/index.html voor een indruk en enkele recensies.

Een boek dat mij goed bevalt vanwege de directe schrijfstijl en de zeer kritische houding ten opzichte van de grote hoeveelheid nonsens die er geschreven wordt over meditatie, boeddhisme en verlichting is: Mastering the Core Teachings of the Buddha, An Unusually Hardcore Dharma Book van Daniel M. Ingram. http://www.interactivebuddha.com/Mastering%20Adobe%20Version.pdf of http://www.dharmaoverground.org/web/guest/dharma-wiki/-/wiki/Main/MCTB

Het boek is gewoon te koop maar de auteur is zo vriendelijk om het gratis als pdf aan te bieden. Het is af en toe zware technische kost maar de moeite waard om (deels) te lezen om enige inzicht te krijgen in het kern van het boeddhisme zonder de overbodige culturele, religieuze en rituele bagage. Ingram, die verlicht is (arahat), is duidelijk: boeddhisme is een pad naar verlichting (en geen psychologie/psychotherapie/zelfhulpmethode) en verlichting is haalbaar als je precies de meditaties doet zoals ze bedoeld zijn.
Vooral het hoofdstuk over de vele misverstanden rondom verlichting "Models of the Stages of Enlightenment" is helder en erg amusant.

Mindfulness What is it and where did it come from? van Ronald Siegel, Christopher Germer, en Andrew Olendzki, uit Didonna, F. (ed.) (2009) Clinical Handbook of Mindfulness. New York: Springer is eveneens een goede inleiding. Ga naar: http://www.scribd.com/doc/25818981/Clinical-Handbook-of-Mindfulness-1.
Klik op download. Bij het eerste bezoek moet je je inschrijven waarna je het complete boek als PDF kunt downloaden.

Andrew Olendzki heeft verschillende teksten geschreven waaronder: Buddhist Psychology, http://kabmn.com/buddhist/Buddhist%20Psychology.pdf

image

De meest informatieve, volledige en praktische inleiding is wat mij betreft The Science of Enlightenment: Teachings & Meditations for Awakening Through Self-Investigation. Het is een cd met meer dan 14 uur lezingen door Shinzen Young. Voor 4,99 kun je de audiobestanden bij iTunes downloaden.
Kijk voor reviews op http://www.amazon.com/Science-Enlightenment-Teachings-Meditations-Self-Investigation/product-reviews/1564555356/ref=dp_top_cm_cr_acr_txt?ie=UTF8&showViewpoints=1.

De problemen van de integratie van boeddhistische en westerse psychologie komt aan de orde in een interview van Shinzen Young met Charles T. Tart.
The author discusses this problem of adaptation with a Western meditation teacher well trained in the Eastern methods, Shinzen Young, who had deliberately adapted Eastern methods and concepts to Western culture. Adapting Eastern Spiritual Teachings to our Western Culture: A discussion with Shinzen Young
Adapting_Eastern_Spiritual_Teachings_to_our_Western_Culture.pdf

Op 08-08-2010 schreef coen volker het volgende:

recent wees Kabat-Zinn mij op het uitkomen van een nieuw boek van Andrew Olendzki:

"Unlimiting Mind: The Radically Experiential Psychology of Buddhism"

Eerdere teksten van Olendzki troffen mij in helderheid en ik verwacht dat dit boek hierin verder zal gaan

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: