mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Mindfulness: de bomen en het bos

Ger Schurink, 15 augustus 2009

Er zijn inmiddels zoveel publicaties over mindfulness, zowel in de vakliteratuur als in de media, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
In zijn doctoraalscriptie 'Mindfulness: Wat is het? Hoe werkt het? Waartoe dient het?' probeert Chris van de Bospoort daarin helderheid te scheppen.
Zijn studie bestaat uit vier delen: de geschiedenis van de belangstelling voor mindfulness in de psychologie, boeddhisme & mindfulness, mindfulness in de psychologie en een discussie.

Van de Bospoort constateert dat er een levendig, maar versnipperd onderzoeksveld is, waarin tal van definities en theorie├źn over de werking en beoogde effecten van mindfulness in omloop zijn. Naast de boeddhistische visie op mindfulness, er zijn er verschillende, beschrijft hij vijf visies die in de psychologie in omloop zijn.
In de scriptie wordt duidelijk dat hij het beste uit de voeten kan met de visie op mindfulness vanuit Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en de Relational Frame Theory (RFT).

De scriptie geeft een gedegen overzicht van de (beperkingen van) diverse definities van wat mindfulness is en hoe het werkt. Het wordt (weer eens) duidelijk dat mindfulness ogenschijnlijk een eenvoudig onderwerp is en dat die schijn bedriegt.
De afsluitende opmerking van Chris van de Bospoort is dan ook zeer op zijn plaats: "Maar dan moet de psychologie wel doorgaan met scherp en innovatief onderzoek en een gedegen theorievorming over de aard, de werking en de doelen van mindfulness."

image

Voor wie zich wil verdiepen in de achtergronden van mindfulness is deze scriptie erg nuttig. Ook als je opzoek bent naar vakliteratuur over mindfulness in de breedste zin dan bieden de zeer uitvoerige literatuurlijsten (22 pag.) per onderwerp veel nuttige referenties.

De scriptie: Mindfulness,_wat_is_het,_hoe_werkt_het,_waartoe_dient_het_.pdf

Wil je meer weten over de praktische toepassing van mindfulness in therapie lees dan het Clinical Handbook of Mindfulness, Didonna, Fabrizio (Ed.) 2009 of Mindfulness & Acceptance-Based Behavioral Therapies in Practices, Roemer & Orsillo, 2009.

Op 17-02-2012 schreef Anita Ooms het volgende:

Ben het helemaal eens. Was zelf bezig met een beschrijving van mindfulness en liep er in vast. Via google vond ik de doctoraalscriptie van Chris Bospoort. Een heel heldere uiteenzetting. dit gaf ook tevens een heldere beschrijving van hoe ACT gebruik maakt van mindfulness en de verklaring over de werking van taal doet vanuit de RFT. Heel bruikbaar.
A. Ooms

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: