mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Mindfulness bij volwassenen met autisme

Erik van der Heijden, 27 april 2011

Het boek Mindfulness bij volwassenen met autisme (Annelies Spek (2010) Amsterdam: Hogrefe Uitgevers). bevat een "vernieuwd" mindfulness programma voor mensen met autisme. De originele cursus Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is speciaal voor deze doelgroep aangepast. Met dit heldere en toegankelijke boek kunnen mensen met een autisme spectrum stoornis (ASS) zelf aan de slag met mindfulness maar het kan ook dienen ter voorbereiding of ondersteuning tijdens het volgen van een groepscursus.

Het boek leest lekker weg, en is in korte bondige en duidelijke hoofdstukken ingedeeld. Deel 1 geeft een algemene uitleg over autisme, en gaat daarna verder in op hoe mindfulness hierbij kan helpen. Daarna wordt het programma uit de doeken gedaan, en wordt er hulp geboden bij het eigen maken van de oefeningen. Per oefening is er ook een FAQ die hulp bij de oefeningen biedt. Het geheel wordt ondersteund door een duidelijke internetsite, waar alle oefeningen in mp3 te downloaden zijn en ook een hand-out te vinden is voor professionals die deze training willen gaan gebruiken. Het geheel is voorzien van duidelijke plaatjes die de boodschap goed weergeven en vaak een glimlach om mijn gezicht toverde.
image
Mindfulness bij volwasenen met autisme is een welkome aanvulling op de reeds bestaande mindfulnessliteratuur. Hoewel ik zelf een cursus Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) gedaan heb voordat dit boek te verkrijgen was, heeft het boek ten aanzien van mijn autisme en non-verbale leerstoornis veel opgeleverd. Zo is het dwangmatig denken enorm afgenomen, kan ik veel flexibeler met veranderingen omgaan en raak ik niet meer in paniek bij onverwachte situaties. Aan de buitenkant was dat toch al niet waarneembaar (ik heb door de jaren heen mijn strategieën wel zo opgesteld dat ik me ogenschijnlijk goed overeind kon houden). Maar dat het van binnen dan wel degelijk anders werkt is een tweede. De elementen in MBCT die niet terugkomen in de MBSR hebben wel een meerwaarde gehad voor mij, echter gaat dit voor veel mensen met een ASS niet op, en het hoe en waarom daarover wordt duidelijk uitgelegd en wat mij betreft met gegronde redenen.

De oefeningen wijken wel ietsjes af ten opzichte van de originele bodyscan en zitmeditatie etcetera. Zo wordt wat vaker gebruik gemaakt van suggestieve taal en worden instructies wat vaker herhaald, waardoor de omvang ook wat groter is. Daarnaast wordt rekening gehouden met de formulering.

Al met al kan ik zowel als professional als beoefenaar met ASS delen met iedereen dat Mindfulness een gunstig effect kan hebben op autisme.

Bij BOL.com kun je delen van het boek inkijken: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/mindfulness-bij-volwassenen-met-autisme/1001004010309651/index.html#product_images


Op 19-05-2011 schreef De Ceuster het volgende:

Heb ik het juist dat dit boek geschreven is om door normaal begaafde autisten te lezen?
Ik heb een zoon met ernstige mentale retardatie en autisme en denk soms dat ik een boek wil lezen met de titel “mindful voor twee” omdat mijn zoon zijn ongewenst gedrag eindeloos blijft herhalen, en ik mijn aandacht bij het nu en bij een positieve stemming soms heel moeilijk kan handhaven samen met hem.
Wellicht bestaat zo’n boek niet, omdat mindfulness ook gebaseerd is op oefeningen, en hij de gebruikelijke oefeningen niet kan doen.

Op 27-06-2011 schreef Erik van der Heijden het volgende:

@ De Ceuster,

Dit boek is inderdaad gericht op mensen met een IQ vanaf 85.

Voor meer info kunt u kijken op http://www.mindfulnessbijautisme.nl via die website kunt u ook contact leggen met annelies spek, de auteur van het boek.

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: