mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Mindfulness bij kinderen.  Wat werkt?

Annemiek Jacobs, 7 december 2012

‘Onze kinderen mogen tegenwoordig geen kind meer zijn’. Dit is een veel gehoorde uitspraak binnen onze eerstelijnspraktijk. Presteren op de CITO toets, veel vriendjes hebben, meerdere sporten beoefenen en het liefst ook nog de meervoudige talenten van kinderen aanspreken zoals piano spelen en een dansvoorstelling geven (de hoofdrol, uiteraard). Zit het even niet mee op school, dan is daar het extra spellinggroepje, de huiswerkbegeleider of de hulp van de Remedial teacher die in de uurtjes na schooltijd nog even met je door werkt. Er blijft niets over van het kopje thee en een koekje aan de keukentafel of lekker voetballen met vriendjes. Immers, er moet gepresteerd worden.

image

De professionals in onze eerstelijnspraktijk vinden het dan ook niet vreemd dat ouders hun kinderen aanmelden met klachten als onrustig gedrag, spanningen, angstklachten, vermoeidheid of (extreme) boosheid. Dit artikel bespreekt de wetenschappelijk onderzochte Mindfulness programma’s voor ouders en hun kinderen. De vraag die meteen bij mij opkomt; versterken we de kinderen in hun functioneren of beginnen we bij hun voorbeeld, de opvoeders?
Lees de volledige tekst Mindfulness_en_kinderen.pdf

Annemiek Jacobs, MSc
Orthopedagoog io Orthopedagoog Generalist
Eerstelijnspraktijk SPIL

Op 25-12-2012 schreef Mjammie het volgende:

Net het hele artikel gelezen. Wat me vooral raakte is dat leraren op de basisschool nauwelijks effect zagen van de mindfulnesstrainingen. Leraren lijken vaak een beeld gevormd re hebben, dat ze altijd bevestigd willen zien. Zo'n kind wordt alijd op de bij dat beeld passende manier benaderd. Heb zelf deze ervaring ook bij mijn zoon. De basisschool adviseerde echt rekening te houden met zijn problemen bij de keuze voor het VO. Wat een opluchting toen hij eenmaal naar een reguliere scholengemeenschap ging. Niemand zag iets bijzonders aan hem. Enthousiaste leerling. Geen stereotyperende beelden en een gelukkig kind. En blije ouders!

Ik zou graag zien dat er meer onderzoek komt naar de flexibiliteit van leraren. Kinderen veranderen door behandeling, in welke vorm dan ook. Hoe komt het dat leraren dan toch zo vastgeroest lijken te zitten in hun eigen ideeen?

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: