mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Mindfulness bij eetstoornissen

Dorea Ketelaars, 22 april 2009

In juli 2008 heb ik een samenvatting gemaakt over de inzetbaarheid van mindfulness bij mensen met een eetstoornis. Ik heb drie publicaties geselecteerd die mijns inziens het meest gedegen en recent zijn. In die publicaties heb ik gezocht naar:

1. waarom mindfulness zinvol kan zijn in de behandeling van eetstoornissen,
2. hoe zo’n training of programma er dan uit moet zien, en
3. wat specifieke aandachtspunten zijn, gezien de aard van de (eet/¬gedrags)¬problematiek van deze doelgroep.

Binnen de eetstoornissen wordt onderscheid gemaakt in drie categorieën: anorexia nervosa, bulimia nervosa en niet-nader-gediagnosticeerd waaronder binge-eating valt. Bij de selectie van artikelen heb ik me niet beperkt tot een bepaalde diagnose; het overkoepelend begrip ‘eetstoornis’ was het uitgangspunt.

Artikelen die ik bestudeerd heb:


Baer, R.A., S. Fischer, D.B. Huss. Mindulness-Based Cognitive Therapy Applied to Binge Eating: A Case Study.Cognitive and Behavioral Practice 12, 351-358, 2005.
Een amerikaans artikel over een uitgebreide casestudy van een vrouw met ‘binge eating disorder’, met gestandaardiseerde vragenlijsten die gebruikt zijn om uitkomsten te meten. In dit artikel wordt ook beschreven waarom mindfulness zinvol kan zijn bij mensen met ‘binge eating disorder’(BED) gezien de theoretische opvattingen over deze eetstoornis.

Spaans, J., M-L van de Kamp-Verbeij, H. Hop. Mindfulness-oefeningen; een welkome bijdrage aan de behandeling van anorexia nervosa. Directieve Therapie, 25, 276-299, 2005.
Een Nederlands artikel over een casestudy van een vrouw met anorexia nervosa waarbij vooral de programmaonderdelen besproken worden. Dit artikel gaat vooral over anorexia nervosa.

J. L. Kristeller, R.A. Baer, R. Quillian-Wolever. Mindfulness-Based Approaches to eating Disorders. In: R. Baer (Ed.), Mindfulness and acceptance-based intervenions: conceptualization, application, and empirical support. San Diego, CA: Elsevier, 2006.
Een Amerikaans hoofdstuk met een overzicht van de verschillende mindfulness-based behandelingen voor mensen met een eetstoornis, plus een casestudy van een vrouw met ‘binge eating disorder’ die aan een groepsprogramma heeft meegedaan.

Klik voor de gehele publicatie op:Mindfulness__eetstoornissen_.pdf
image

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: