mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Mindfulness-oefeningen: een welkome bijdrage aan de behandeling van anorexia nervosa

Ger Schurink, 20 april 2009

Onlangs kwam ik weer eens een artikel tegen dat denk ik bij weinig therapeuten bekend is. Het illustreert op een overzichtelijke manier hoe mindfulness bij in de behandeling van anorexia gebruikt kan worden.

Samenvatting
Anorexia nervosa-patiënten houden hardnekkig vast aan hun anorectische gedrag, vermoedelijk om overmatig controle te behouden over onplezierige innerlijke belevingen. Mindfulness-oefeningen kunnen hen helpen bij het loslaten van deze anorectische gewoontes. Mindfulness is opmerkzaamheid voor ervaringen in het ‘hier en nu’. De aandacht is hierbij zonder te oordelen gericht op externe prikkels en interne belevingen. Het kan anorexiapatiënten helpen innerlijke ervaringen te accepteren en controle te laten varen. Zodoende ontstaat ruimte voor andere gedragsmogelijkheden dan het anorectisch repertoire. Dit artikel beschrijft een casus van een 19-jarige anorexia nervosa-patiënte bij wie mindfulnessoefeningen een belangrijk deel van de behandeling zijn. Enkele mogelijke verklaringen voor de werkzaamheid passeren de
revue.
Jaap Spaans, Marie-Lotte van de Kamp-Verbeij, Hanneke Hop
Directieve therapie, 25 (september 2005), p. 276-299
Klik hier voor het artikel: MIndfulness__anorexia.pdf

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: