mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Mindfulkids, heartfulkids

Ger Schurink, 13 december 2013

Het was een zeer aangename verrassing om het boek Mindfulkids, heartfulkids van George Langenberg en Rob Brandsma door te bladeren, er stukken uit te lezen en de illustraties te bekijken. Wat een mooi boek!
Het is geschreven voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Stap voor stap kunnen ze er zelf mee aan de slag. Ze kunnen de tekstjes zelf lezen en de oefeningen doen met behulp van audio-instructies die online te beluisteren zijn. Ik vraag me af of dit haalbaar is voor het gemiddelde kind van die leeftijd. Samen met vader, moeder, de juf of meester lijkt me nog beter. Dat wordt trouwens ook in het voorwoord aanbevolen.

De bekende mindfulness-oefeningen worden op een prettige manier, op het niveau van basisschoolleerlingen, beschreven. De oefeningen hebben pakkende namen zoals 'Je stille lichaam', 'Jouw vriendelijke ademhaling' en 'Stilstaan bij wat ik voel'. De auteurs schrijven in hun voorwoord: 'Mindfulness leert ons om helder bewust te zijn van wat ervaringen met ons doen. Reageren we vanuit een automatisch patroon of kunnen we een situatie ook bewust benaderen?' Dat is een heldere omschrijving. Veel beter dan de gebruikelijke definities die neerkomen op bewust aandacht geven in het hier-en-nu zonder te oordelen.

image

Centraal staat het leren bewust te worden van gevoelens in het lichaam en daar vriendelijk aandacht aan te besteden zonder het te willen veranderen. Dat is precies waar het omgaat: mindfulness is een aandacht- en een emotieregulatie-training.
Er zijn 14 hoofdstukken met steeds dezelfde opbouw: waar het hoofdstuk over gaat, een sprekend voorbeeldje van een kind een (moeilijke) situatie), enkele pagina's uitleg en als afsluiting een passende mindfulness-oefening. Er zijn vier soorten oefeningen, waarbij kinderen de aandacht leren richten, verplaatsen, verlengen en met vriendelijkheid aandacht te geven.

Het meest praktisch en waardevol vind ik de toepassingen van mindfulness bij lastige, moeilijke momenten. Op verschillende plaatsen in het boek staan heldere en concrete aanwijzingen hoe kinderen om kunnen gaan met angst, boosheid, jaloers zijn en onzekerheid. Bijvoorbeeld bij een verhuizing, pesten, als papa en mama ruzie maken of als opa in het ziekenhuis ligt.

image

Mindfulkids is heel mooi vormgegeven met illustraties van Mark Smolders. Dit alleen al nodig kinderen uit om het boek te pakken.

De schrijvers geven mindfulnesstrainingen aan kinderen in groep 5 t/m 8 van de basisschool. Op basis van hun ervaringen in de praktijk hebben ze dit boek geschreven. Dat is goed te merken aan de teksten, die zijn kraakhelder met gewone begrijpelijke zinnen. Een verademing vergeleken met het wazige, ingewikkelde taalgebruik in veel mindfulness-boeken.
Het zou jammer zijn om dit boek alleen aan te bevelen voor basisschoolkinderen. Ook voor pubers, adolescenten en (jong)volwassenen is dit een bruikbaar boek.

MINDFULKIDS, HEARTFULKIDS, Een boek voor kinderen over aandacht en vriendelijkheid
George Langenberg, Rob Brandsma. Houten: LannooCampus


Op 29-12-2013 schreef Tineke Spruytenburg het volgende:

Het enthousiasme dat uit deze recensie spreekt, deel ik volledig! Een aanrader voor alle volwassenen die met jonge mensen mindfulness beoefenen en voor die jonge mensen(kinderen) zelf.

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: