mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Mindful met Jezus – Philip Troost: Boekrecensie.

Yonda Poslavsky, 5 februari 2014

In mijn praktijk zie ik vanuit één verwijsorganisatie met regelmaat cliënten met een sterke Christelijke geloofsovertuiging. Vaak hebben zij, net als andere cliënten, last van depressieve klachten of angstklachten. Ik maak in de behandeling van dit soort klachten graag gebruik van Mindfulnes Based Cognitive Therapy (MBCT). Bij deze groep Christelijke cliënten ervaar ik met regelmaat dat zij hier afkerig tegenover staan en geen behandeling willen waar elementen vanuit Mindfulness in zitten, omdat dit naar hun mening indruist tegen hun geloofsovertuiging vanwege de Boeddhistische invloeden. Wanneer het mij niet lukt de kijk hierop te veranderen (ja, dat probeer ik wel) tap ik uit een ander therapeutisch vaatje. Gelukkig leiden meer wegen naar Rome.
 
Recent werd ik gewezen op het boek “Mindful met Jezus”, geschreven door Philip Troost. Troost is gewezen vrijgemaakt-gereformeerd predikant en nu werkzaam als transpersoonlijk en pastoraal therapeut. De auteur zegt niet een Christelijk sausje over de standaard mindfulnesstraining te willen gieten, maar met een heel eigen programma te komen: “Want wat God geeft in Christus is meer en dieper dan mindfulness als techniek. Het gaat om 'inwezig leven' “. 

image

Ik heb het boek gelezen met als doel handvatten te vinden om ook deze groep Christelijke cliënten de meerwaarde in de therapie van Mindfulness te laten ervaren, zonder hun levensovertuiging en levenswaarden geweld aan te doen.
 
Het is even doorbijten als je als niet-Christen, graag geïnspireerd door Boeddhistische levenswijsheid leest: “Mindfulness is geen boeddhistische techniek, maar het is de ‘duiding van wat God in de schepping heeft gelegd en wat door niet-christenen wordt opgemerkt en gebruikt’ ”. Zo is de inleiding doorspekt, verwijzingen dat het Boeddhisme niet veel meer is dan het gebruik van christelijke waarheden, in een min of meer misplaatst kader.

Na deze inleiding volgen de hoofdstukken waarin Troost zijn Mindfulness-programma uiteen zet. Hij adviseert per week een hoofdstuk te lezen en de opdrachten behorend bij het hoofdstuk dagelijks te doen. Hiermee creëert hij een meerweekse training. De hoofdstukken geven een theoretisch kader, ervaringsverhalen en oefeningen.
 
De idee van Troost om een werkelijk ander programma aan te bieden dan de reguliere Mindfulnesstraining is naar mijn mening maar ten dele geslaagd. Wel legt Troost de verbinding met de Christelijke geloofsovertuiging. Ik ervaar daarbij met enige regelmaat weinig respect voor andere, met name de Boeddhistische, levensvisie. Voor Christenen kan een waardevolle toevoeging zijn dat Troost de koppeling legt tussen Bijbelmeditatie, gebed en Mindfulness. Dat hij daarbij Mindfulness vanuit de Bijbel wil herkennen, onderbouwen en bij stellen had wat mij betreft niet gehoeven.

image
Dit is een beter bakkie troost!

Kortom: een aanvulling op de veelheid van literatuur over Mindfulness omdat het vanuit een andere visie naar Mindfulness kijkt en daarmee ook toegankelijk maakt voor een groep mensen die vanuit geloofsovertuiging zich niet hierin kon, wilde of mocht verdiepen.
Niet-Christenen die geen reden hebben om zich in deze materie te verdiepen kunnen het boek probleemloos aan hen voorbij laten gaan.

drs. Yonda Poslavsky, Registerpsycholoog NIP/A&O
Mindful met Jezus – Philip Troost: ISBN: 9789043522472


 

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: