mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Mier

image
Wat we waarnemen is niet 'de werkelijkheid'. Dit bewegende miertje 'bestaat' uit 26 afzonderlijke plaatjes die, in de vorm van een filmpje snel achter elkaar vertoond worden.
Menselijk gedrag, vooral ingesleten gewoonten, is ook een snelle aaneenschakeling van onderdeeltjes waarvan we ons meestal niet bewust zijn. Pas als we er nauwkeurig de aandacht op richten zien we (een deel van?) de onderdelen van het patroon. Dat schept de mogelijkheid om er een andere draai aan te geven.

Jan Foudraine (Amsterdam, 1929) is psychotherapeut en schrijver. Hij heeft in een interview in Trouw van 28 maart 2009 een wat radicalere maar misschien wel juiste visie op menselijk gedrag.
"Wij doen helemaal niks, snap dat nou. We hebben geen enkele keuzemogelijkheid en geen enkele vrije wil. Die bestaat helemaal niet. De mens is een geprogrammeerd instrument, niets anders. Je zit hier tegenover een sinaasappelpers. En zie je die man daar? Een broodrooster. Jazeker. En daar: een wasmachine. That’s all.”"

Klik voor het interview met Jan Foudraine: In feite is er maar één gebod: ontwaak!

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: