mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Geluk is nog niet meetbaar in de hersenen

Ger Schurink, 21 maart
In de Trouw van 18 maart staat een artikel Geluk is nog niet meetbaar.
Het doet verslag van een ontmoeting van de Amerikaanse hoogleraar filosofie en neurowetenschappen met de wetenschappers van het Mind-Brain and Meditation Research Team van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Flanagan wil het ongenuanceerde enthousiasme over de positieve effecten van meditatie wat temperen.
image
Al te groot enthousiasme over nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen kan leiden tot een hype en kritiekloosheid. Owen Flanagan heeft dat aan den lijve ondervonden. De Amerikaanse wetenschapper, hoogleraar filosofie en neurobioloog aan de Duke universiteit van Durham, bezocht vorige week Nederland, waar hij onder meer sprak met studenten en promovendi in Nijmegen en Leiden over de effecten van meditatie.

Onderzoek naar de uitwerking in de hersenen van meditatie en mindfulness juicht hij toe, maar hij waarschuwt voor overhaaste conclusies en kiest zelf voorlopig voor een sceptische houding. Tijdens zijn bezoek aan Nijmegen verhaalde hij van de mediahype die hij ongewild heeft ontketend met een artikel van zijn hand dat in 2003 in de New Scientist is gepubliceerd.
(Trouw, 18 maart 09)Op 06-04-2012 schreef Marjo het volgende:

Ben nu sinds 4 weken intensief bezig met cursus mindfulness en merk u al de verandering. Voel me nu al blijer en beter opgewassen tegen de dagelijkse dingen waar ik regelmatig tegen aan loop in het leven. Ben heel blij dat ik begonnen met de cursus. (moet eerlijk zeggen dat ik zeker per dag 90 minuten intens oefen)

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: