mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Mindfulness & systemisch werk

Ger Schurink, 12 maart

Mindfulness en Familieopstellingen van Bert Hellinger


Vrijdag 3 - zondag 5 april 2009 zal er een weekend ‘Mindfulness & Systemisch werk’ plaatsvinden in het Vipassana Meditatiecentrum te Groningen.
Er wordt gewerkt vanuit de Familieopstellingen van Bert Hellinger, een Duitse psychotherapeut en filosoof. http://www.fritskoster.nl/page14.htm

Uit de folder:
"De dynamiek binnen jouw familiesysteem wordt in je opstelling zichtbaar met de hulp van representanten uit de groep deelnemers. Deze vertegenwoordigen jouw familieleden of andere belangrijke elementen uit je vraagstelling. Uit ervaring blijkt dat de representanten vanzelf toegang krijgen tot dezelfde gevoelens en onderlinge verhoudingen als in de oorspronkelijke familie (het ‘veld’ van je familie). De begeleider zoekt in de opstelling naar mogelijke nieuwe bewegingen. Soms worden hierbij rituelen gebruikt. We zoeken naar een nieuw beeld waarin aan allen in het systeem recht wordt gedaan en de energie weer kan stromen."

Heel bijzonder hoe op paranormale wijze de gevoelens uit de oorspronkelijke familie van een deelnemer, inclusief de vorige generaties, in de andere deelnemers van zo'n familieopstelling in 2009 stromen ! Als ik dit tot me door laat dringen ontstaat ook bij mij een nieuw beeld en gaat de energie stromen.

Stel je komt thuis na afloop van een workshop Familieopstellingen. Je zoon vraagt: wat heb je vandaag op die cursus geleerd papa ? Ik heb gevoelens gekregen uit het veld van de families van de medecursisten. Oh...dat zou handig zijn voor mijn wiskundetoets morgen, als ik op deze manier wiskunde-kennis zou krijgen uit jouw familieveld ! Kun je me dat voordoen ?

Ik ben een groot voorstander van evidence-based behandelen van emotionele problemen. Familieopstellingen lijken me geen solide therapiemethode. Ook niet in combinatie met mindfulness.

Er is zeer stevige kritiek op Familieopstellingen. Kijk voor meer informatie op:

Kritiek op Bert Hellinger en zijn familieopstellingen

Met autoritaire hand en helderziende blik zet de ex-priester Bert Hellinger iedereen op de juiste plaats. http://www.skepsis.nl/berthellinger.html

De reactionaire familieopstellingen van Bert Hellinger

Wereldwijd wordt de new age markt tegenwoordig overspoeld door de familieopstellingen van psycho-therapeut Bert Hellinger. Ook in vrijwel elke uitgave van de Nederlandse esoterische pers staan advertenties en lovende artikelen. Het zou een psycho-therapeutische revolutie zijn. Deze benadering is eenzijdig, omdat Hellinger door zijn reactionaire en ronduit gevaarlijke denkbeelden in zijn geboorteland, Duitsland, al sinds enige tijd in opspraak is.
De_reactionaire_familieopstellingen_van_Bert_Hellinger.pdf

Middel soms erger dan kwaal

Inmiddels vindt het overgrote deel van de reguliere psychotherapie dat Hellingers opvattingen lichtjaren verwijderd zijn van gevestigde methoden en geen stand houden. Enkele van de vele kritische punten zijn, dat Hellingertherapeuten amateuristisch te werk gaan, van nazorg helemaal geen sprake is en deze therapieën in ethisch opzicht onverantwoord zijn.
http://www.xs4all.nl/~afa/alert/2_9/hellinger3.html

In Trouw verscheen op 15 maart 2005 een artikel: Therapeut Hellinger blijft flirten met Hitler.


Hellinger houdt er opvallende ideeen op na over wat recht is en wat krom. Zijn sympathie ligt doorgaans bij de dader. De slachtoffers zouden geen haar beter zijn dan degenen die hun wat hebben aangedaan.

Sterker nog, het slachtoffer staat de goede orde in de weg. Zo is de vader het hoofd van het gezin, en die is aan niemand verantwoording schuldig. De ondergeschikte dient zich weer te schikken onder het gezag van degene die erboven staat. Dader en slachtoffer worden verzoend door het slachtoffer tijdens de therapie voor degene die dader speelt te laten buigen en vergiffenis te laten vragen. Misbruikte dochter aan incestvader, kampslachtoffer aan nazi-beul. Dit alles omdat allen onderdeel zouden zijn van een groter geheel, waarin goede en kwade invloeden op een hoger niveau met elkaar samenwerken. Het individu heeft zich daarin te schikken.
Klik voor de volledige tekst op Artikel_over_Hellinger_in_Trouw.pdf Gevonden op: http://www.freethinker.nl/forum/viewtopic.php?t=2396image
Slachtoffers zijn geen haar beter dan daders, vindt new-agetherapeut Bert Hellinger, hier rechts voorsorterend

image
Wat een onzin! Wetenschap en het paranormale
Het zesde zintuig, leven na de dood, homeopathie, Intelligent Design en hekserij zijn in. Veel mensen vinden het blijkbaar moeilijk te leven in een wereld zonder het bovennatuurlijke. Herman de Regt en Hans Dooremalen onderwierpen diverse van deze fenomenen aan een grondig onderzoek en schreven er een aanstekelijk boek over. Hun conclusie is uiteindelijk ondubbelzinnig: wat een onzin!
http://www.uitgeverijboom.nl/catalogus/fondsen/algemeen/wat_een_onzin_9789085066323.html

Op de websites van Skepsis en de Vereniging tegen de kwakzalverij vind je meer informatie over onzin waar mensen in geloven.
http://www.skepsis.nl/
http://www.kwakzalverij.nl/

Op 04-04-2012 schreef Rene Maas het volgende:

Gisteren een workshop organisatie opstellingen / systemisch werken gevolgd. Ben een ervaren psycholoog organisatieadviseur, dacht laat ik eens openstaan voor nieuwe inzichten. Ben geschokt! Startte al met een paardestaart die mensen graag 'in hun kracht zette'. De begeleiders deden vervolgens alles wat je als psycholoog leert dat je vooral niet mag en moet doen. Emoties worden aangepraat, geduid en opgeblazen met een 'waarheidsair' die ik lang niet meer gezien heb. Dacht dat ik in de 70 er jaren heel wat had meegemaakt (sensitivity). wat een onzin!

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: