mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Boekbespreking: Opvoedwijzer ACTief opvoeden

Ger Schurink, 15 december 2012

Het is altijd prettig om een goed boek in handen te krijgen waarin mindfulness op een concrete praktische manier toegepast wordt. Opvoedwijzer ACTief opvoeden van Denise Matthijssen is zo'n boek. Het boek geeft ouders die vragen hebben over de opvoeding van hun kinderen of die met een zorgelijke opvoedingssituatie te maken hebben, een stap-voor-stap programma.
Elk hoofdstuk bestaat uit een korte uitleg over een bepaald aspect van de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen, korte vragenlijstjes en oefeningen om zelf meer inzicht te krijgen in je gedrag, een mindfulnessoefening of een oefening uit de acceptance and commitment therapie (ACT) en praktische adviezen om anders te reageren ipv het ingesleten gedrag.
image

Het is in een heldere begrijpelijke taal geschreven: ouders kunnen er zo mee aan de slag. Het vraagt wel veel doorzettingsvermogen en ook wat inzicht om zonder begeleiding alle stappen uit het boek uit te voeren. Ik vermoed dat er ook veel ouders zijn die daarbij wat ondersteuning kunnen gebruiken. Het boek zou ook de basis kunnen vormen voor een groepstraining voor ouders die uit 8 -12 bijeenkomsten zou kunnen bestaan. Ook in een therapie of ouderbegeleiding zou het boek of delen ervan, goed gebruikt kunnen worden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Als je wilt reageren op dit artikel, vul dan het onderstaande formulier in. Om ongewenste mail/spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Ze worden dus eerst even bekeken en verschijnen pas op een later tijdstip in het weblog.

Uw naam

Uw mailadres

Uw reactie

laat mij weten als iemand hierop reageert

onthoud mij

vul deze gegevens ook in: