mindfulness in therapie, coaching en trainingen

Mindfulness en Mindfulness Based Cognitive Therapy

Mindfulness is het opmerken en toelaten van gedachten en gevoelens die er op dit moment zijn. Het kan geleerd worden door gerichte aandachtoefeningen en kan heel concreet geïntegreerd worden in bestaande therapiemethoden en trainingen bij allerlei psychische klachten.

Centraal in deze praktische toepassing van mindfulness staat dat men oude, ingesleten en automatische emotionele reactiepatronen leert herkennen als ze zich voordoen, waarbij de aandacht gericht wordt op de emotionele lichamelijke reacties bij het patroon. Uit dit steeds weer bewustworden en toelaten ontstaat er geleidelijk acceptatie en ruimte om op een andere manier te handelen.

Door oefenen leren patiënten deze vaardigheid toe te passen bij hun psychische klachten. Een dagelijks voorbeeld kan dit verduidelijken. Stel je krijgt kritiek van iemand. Dit levert direct een onaangename spanning op. Gedachten schieten door je hoofd en in je lichaam voel je een beklemming rond je borst, een snellere hartslag en je merkt dat je warm wordt en een kleur krijgt. Je slikt in wat je eigenlijk zou willen zeggen. Uren later heeft het voorval je nog in de greep. Je maalt door over wat er precies gebeurt is, wat je eigenlijk had willen zeggen maar niet durfde en hoe je het een volgende keer zou moeten aanpakken. Mindfulness helpt om dit soort automatische patronen bewust te worden. Je leert de terugkerende verhaaltjes in je hoofd te herkennen zoals; in ben niet de moeite waard, ik ben incompetent of ik ben machtloos. Je merkt op dat je dingen in je lijf voelt die je niet wilt voelen. Je komt erachter dat veel van wat je denkt en doet allemaal tot doel heeft om onaangename, pijnlijke gevoelens kwijt te raken.

We staan voortdurend in een ‘doe-stand’: we zijn steeds bezig in het doen en in het denken om iets voor elkaar te krijgen. Meditatie leert ons om in de ‘zijn-stand’ te komen en te blijven. We laten alle ervaringen toe, ook diegene die we niet willen hebben, in plaats van automatisch en impulsief te reageren. Hierdoor verliezen oude ingesleten reactiepatronen hun kracht en ontstaat er vrijheid om anders te reageren.

Lees verder op www.mbcttrainingen.nl